Thursday, December 13, 2012

bersyukurkah kita menjadi seorang muslim ?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

I will never forget when once a muallaf had said this:
" I am glad because I know Islam first before I know the people of Islam"

Yes, Islam is beautiful in and out, but the people of Islam never practice to keep the Islamic values within them.
i just copied that from one of my friends in FB . try to reflex back what he said . sebenarnya mereka yang muallaf jauh lebih bersyukur menjadi seorang muslim atau menganut agama ISLAM . namun , kita yang dilahirkan memang sebagai islam menjadi sebaliknya.apabila muallaf tersebut mengatakan sedimikian bahawa dia bersyukur kerana dia mengenali ISLAM terlebih dahulu sebelum mengenal orang ISLAM . ada sedikit rasa malu di situ , kerana muallaf tersebut melihat umat islam kian jauh dari landasan sebenar . ya , umat ISLAM ramai yang sudah menyimpang jauh dari fitrah mereka sebagai seorang muslim . kepada siapa hendak di salahkan ? kerana norma masyarakat sekeliling sudah begitu . example yang senang utk ambil ialah lihat saja umat islam di malaysia . bagaimana mereka ? bagaimana kita ?tidak perlu diulas lebih lanjut rasanya . norma masyarakat yang seolah-olah menghalalkan apa yang haram , eg : wanita bertudung tidak lagi segan silu menghadiri konsert-konsert , lelaki sama lelaki masuk ke panggung awayang tanpa rasa apa-apa . katanya , bukannya masuk dengan siapa pun , masuk dengan kawan2 je . tapi sebenarnya mereka salah , kerana sudah biasa kerana semua orang melakukan sedemikian . apa lagi yang nak diperkatakan . seharusnya norma ini diubah, tapi bagaimana ? bukan tiada pendakwah2 ? para ulama juga sudah ramai yang turun KL tu . dan ini akan berbalik kepada diri sendiri juga.  seseorang itu memerlukan kesedaran , barulah segalanya boleh diubah. oleh sebab orang islam yang memang hidup dalam komuniti islam , pandang kanan , orang islam , pandang kiri orang islam . strength of islamic kurang dirasakan di situ , kalau kita lihat komuniti islam di negara barat , bond dia subhanaallah jauh lebih kuat . kerana apa ? kerana mereka sangat kuat ukhwahnya , mereka menjalankan tatacara hidup islam dijaga . 
this norm need to be change , by put our own responsibilities , kerana tugas menyampaikan dakwah itu adalah tugas setiap individu yang beragama islam dan mengucapkan kalimah syahada :)

we as a muslim should grateful for what we have , dont need to praise what barat do . we have our own identity as muslim , ISLAM . hidup berlandaskan syariat adalah sangat indah :) its never too late to get back , people says better late than never right ? dont wait for the light from HIM to come but you need to seek for it :)


No comments:

Post a Comment